Wiadomości


Konsultacje projektu nowelizacji prawa ws.ograniczenia zatorów płatniczych
15 października 2018

Krótsze terminy płatności, publikowanie informacji o praktykach

płatniczych i terminach zapłaty przez największe firmy, czy

szybka ścieżka do nakazu zapłaty – to główne zmiany w propozycji

przepisów, które mają ograniczać zatory płatnicze.



Projekt zmiany niektórych ustaw w celu ograniczenia zatorów płatniczych trafił do

konsultacji publicznych, uzgodnień międzyresortowych i opiniowania.

Nowe przepisy mają wejść w życie, w większości, 1 czerwca 2019 roku; ulga na złe

długi ma zacząć obowiązywać od 1 stycznia 2020 roku.

Zdaniem Pracodawców RP, projektowane zmiany raczej nie zlikwidują całkowicie

zatorów, ale powinny przynajmniej częściowo je ograniczyć.

Projekt tworzy zachęty podatkowe dla producentów

rolnych uzyskujących dodatkowe

przychody z przetwarzania produktów

rolnych domowym sposobem. Możliwa będzie

sprzedaż żywności wytworzonej w ramach

rolniczego handlu detalicznego do

zakładów prowadzących handel detaliczny,

w tym do sklepów, restauracji czy stołówek.

Projekt zakłada umożliwienie m.in. korzystania

z opodatkowania 2% ryczałtem

od przychodów ewidencjonowanych ze

sprzedaży określonych produktów roślinnych i zwierzęcych, przetworzonych w sposób

inny niż przemysłowy. Przewidziano podwyższenie kwoty przychodów zwolnionych z podatku

dochodowego od osób fizycznych do 40 tys. zł. Zaproponowano odejście od ograniczenia

wielkości sprzedaży do ilości, która może być sprzedawana w ramach rolniczego

handlu detalicznego, zgodnie z przepisami ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia.

Nowe przepisy mają wejść w życie po 14 dniach od daty ich ogłoszenia w Dzienniku

Ustaw.

• projekt ustawy o kołach gospodyń wiejskich

Jest to nowa regulacja określająca formy i zasady dobrowolnego zrzeszania się w kołach

gospodyń wiejskich (KGW). Nowe przepisy umożliwią szybką rejestrację KGW i wsparcie

ich działalności na rzecz rozwoju przedsiębiorczości na terenach wiejskich oraz kultywowanie

folkloru i polskiej tradycji.

Zaproponowano podniesienie rangi KGW do poziomu organizacji wyposażonych

w osobowość prawną, czyli samorządnych, społecznych organizacji mieszkańców wsi,

niezależnych od innych organizacji społeczno-zawodowych rolników (kółek rolniczych),

a także od administracji rządowej i jednostek samorządu terytorialnego.

Samodzielność organizacyjna i podmiotowość prawna zapewnią niezbędne warunki

do realizacji zadań ustawowych i statutowych KGW, które będą również mogły

być wspierane finansowo środkami publicznymi w formie dotacji. Obecnie KGW nie

mogą korzystać z dotacji. Często samorządy nie mają jak rozliczyć wsparcia finansowego

udzielanego KGW.

KGW to jedna z najstarszych form organizacji społecznych, jakie funkcjonują w Polsce.

Obecnie jest ok. 21 tysięcy KGW, powstałych w ramach kółek rolniczych oraz kilka tysięcy

działających jako zespoły ludowe i stowarzyszenia (powstałe po 2004 r.). Organizacje te

skupiają ponad milion osób. Daje to średnio ok. 60 KGW działających w powiecie. KGW reprezentują

interesy i działają na rzecz poprawy sytuacji kobiet wiejskich oraz ich rodzin.

Ich działalność skupia się m.in. na rozwijaniu przedsiębiorczości kobiet, racjonalizowaniu

wiejskiego gospodarstwa domowego oraz zwiększaniu uczestnictwa mieszkańców wsi

w propagowaniu kultury i kultywowaniu tradycji.

Ustawa ma wejść w życie z dniem następującym pod dacie ogłoszenia w Dzienniku Ustaw.

• projekt ustawy o zmianie ustawy o produktach pochodzenia zwierzęcego oraz

ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia

Przewidziano ułatwienia dotyczące prawa żywnościowego dla podmiotów zamierzających

prowadzić produkcję żywności na małą skalę.

Zaproponowano m.in. zniesienie obowiązku sporządzania i przedkładania powiatowemu

lekarzowi weterynarii do zatwierdzenia projektu technologicznego zakładu. Chodzi

o podmioty prowadzące sprzedaż bezpośrednią lub działalność marginalną, lokalną

ograniczoną. Nowe przepisy zakładają także zniesienie obowiązku zatwierdzenia przez

powiatowych inspektorów sanitarnych lub granicznych inspektorów sanitarnych zakładów

prowadzących produkcję i wprowadzanie na rynek żywności (żywności pochodzenia

niezwierzęcego oraz żywności zawierającej jednocześnie środki spożywcze pochodzenia

niezwierzęcego i produkty pochodzenia zwierzęcego). Chodzi o produkcję odbywającą się

w pomieszczeniach używanych głównie jako prywatne domy mieszkalne, gdzie regularnie

przygotowuje się żywność, aby wprowadzić ją do obrotu.

Nowe rozwiązania mają wejść w życie 1 stycznia 2019 r.



          EFRF          innowacyjna gospodarka          parp
Masz pytania?
Wyślij formularz, a skontaktuje się z Tobą nasz specjalista.
Jesteśmy na Facebooku!
Copyright ® LICZYK Sp. z o.o. | Tworzenie stron internetowych JELLINEK studio
Google+ Tagi