Krótsze terminy płatności, publikowanie informacji o praktykach
płatniczych i terminach zapłaty przez największe firmy, czy
szybka ścieżka do nakazu zapłaty – to główne zmiany w propozycji
przepisów, które mają ograniczać zatory płatnicze.
Projekt zmiany niektórych ustaw w celu ograniczenia zatorów płatniczych trafił do
konsultacji publicznych, uzgodnień międzyresortowych i opiniowania.
Nowe przepisy mają wejść w życie, w większości, 1 czerwca 2019 roku; ulga na złe
długi ma zacząć obowiązywać od 1 stycznia 2020 roku.
Zdaniem Pracodawców RP, projektowane zmiany raczej nie zlikwidują całkowicie
zatorów, ale powinny przynajmniej częściowo je ograniczyć.
Projekt tworzy zachęty podatkowe dla producentów
rolnych uzyskujących dodatkowe
przychody z przetwarzania produktów
rolnych domowym sposobem. Możliwa będzie
sprzedaż żywności wytworzonej w ramach
rolniczego handlu detalicznego do
zakładów prowadzących handel detaliczny,
w tym do sklepów, restauracji czy stołówek.
Projekt zakłada umożliwienie m.in. korzystania
z opodatkowania 2% ryczałtem
od przychodów ewidencjonowanych ze
sprzedaży określonych produktów roślinnych i zwierzęcych, przetworzonych w sposób
inny niż przemysłowy. Przewidziano podwyższenie kwoty przychodów zwolnionych z podatku
dochodowego od osób fizycznych do 40 tys. zł. Zaproponowano odejście od ograniczenia
wielkości sprzedaży do ilości, która może być sprzedawana w ramach rolniczego
handlu detalicznego, zgodnie z przepisami ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia.
Nowe przepisy mają wejść w życie po 14 dniach od daty ich ogłoszenia w Dzienniku
Ustaw.
• projekt ustawy o kołach gospodyń wiejskich
Jest to nowa regulacja określająca formy i zasady dobrowolnego zrzeszania się w kołach
gospodyń wiejskich (KGW). Nowe przepisy umożliwią szybką rejestrację KGW i wsparcie
ich działalności na rzecz rozwoju przedsiębiorczości na terenach wiejskich oraz kultywowanie
folkloru i polskiej tradycji.
Zaproponowano podniesienie rangi KGW do poziomu organizacji wyposażonych
w osobowość prawną, czyli samorządnych, społecznych organizacji mieszkańców wsi,
niezależnych od innych organizacji społeczno-zawodowych rolników (kółek rolniczych),
a także od administracji rządowej i jednostek samorządu terytorialnego.
Samodzielność organizacyjna i podmiotowość prawna zapewnią niezbędne warunki
do realizacji zadań ustawowych i statutowych KGW, które będą również mogły
być wspierane finansowo środkami publicznymi w formie dotacji. Obecnie KGW nie
mogą korzystać z dotacji. Często samorządy nie mają jak rozliczyć wsparcia finansowego
udzielanego KGW.
KGW to jedna z najstarszych form organizacji społecznych, jakie funkcjonują w Polsce.
Obecnie jest ok. 21 tysięcy KGW, powstałych w ramach kółek rolniczych oraz kilka tysięcy
działających jako zespoły ludowe i stowarzyszenia (powstałe po 2004 r.). Organizacje te
skupiają ponad milion osób. Daje to średnio ok. 60 KGW działających w powiecie. KGW reprezentują
interesy i działają na rzecz poprawy sytuacji kobiet wiejskich oraz ich rodzin.
Ich działalność skupia się m.in. na rozwijaniu przedsiębiorczości kobiet, racjonalizowaniu
wiejskiego gospodarstwa domowego oraz zwiększaniu uczestnictwa mieszkańców wsi
w propagowaniu kultury i kultywowaniu tradycji.
Ustawa ma wejść w życie z dniem następującym pod dacie ogłoszenia w Dzienniku Ustaw.
• projekt ustawy o zmianie ustawy o produktach pochodzenia zwierzęcego oraz
ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia
Przewidziano ułatwienia dotyczące prawa żywnościowego dla podmiotów zamierzających
prowadzić produkcję żywności na małą skalę.
Zaproponowano m.in. zniesienie obowiązku sporządzania i przedkładania powiatowemu
lekarzowi weterynarii do zatwierdzenia projektu technologicznego zakładu. Chodzi
o podmioty prowadzące sprzedaż bezpośrednią lub działalność marginalną, lokalną
ograniczoną. Nowe przepisy zakładają także zniesienie obowiązku zatwierdzenia przez
powiatowych inspektorów sanitarnych lub granicznych inspektorów sanitarnych zakładów
prowadzących produkcję i wprowadzanie na rynek żywności (żywności pochodzenia
niezwierzęcego oraz żywności zawierającej jednocześnie środki spożywcze pochodzenia
niezwierzęcego i produkty pochodzenia zwierzęcego). Chodzi o produkcję odbywającą się
w pomieszczeniach używanych głównie jako prywatne domy mieszkalne, gdzie regularnie
przygotowuje się żywność, aby wprowadzić ją do obrotu.
Nowe rozwiązania mają wejść w życie 1 stycznia 2019 r.